26. veebruaril avati Eesti Arhitektuurimuuseumis näitus “Rail Baltic – arengu vedur”, kus on esitletud võidutööd Tallinna Ülemiste ja Pärnu reisiterminalide arhitektuurikonkurssidelt.

Tallinna reisiterminali võidutöö “Tagasi” autoriks on arhitektuuribüroo 3+1 arhitektid koosseisus Gert Guriev, Markus Kaasik, Riin Kersalu, Kerstin Kivila, Taavi Looke, Mihkel Meriste, Andres Ojari, Siim Tiisvelt ja Ilmar Valdur. Konkursi žürii tunnistas üksmeelselt parimaks ideekavandi “Tagasi”, mille terminalihoone on visuaalselt nähtav nii Peterburi tee kui Suur-Sõjamäe tänava poolt tulijatele ning on efektse ja silmatorkava raudtee kohale tõstetud vormiga. Tallinna ideekonkursile laekus kokku 14 nõuetekohast võistlustööd nii Eestist kui välismaalt.

Tallinnasse Ülemistesse rajatav reisiterminal on Rail Balticu alguspunkt, kust tulevikus on võimalik sõita kolmveerand tunniga Pärnusse ja vähem kui kahe tunniga Riiga. Reisiterminal ühendub tulevikus trammiliiniga Tallinna Lennujaama ja kesklinnaga, sh Vanasadamaga.

Pärnu terminali konkursi võitjaks kuulutati ideekavand pealkirjaga Water Strider, mille autoriteks on Indrek Allmann, Jaan Jagomägi, Gunnar Kurusk, Tanno Tammesson ja Holden Vides arhitektuuribüroost Pluss OÜ. Võidutöö puhul tõstis žürii esile selle efektset ja eksimatult raudteearhitektuuriga seonduvat välisilmet ning head funktsionaalsust, mis tagab reisijate mugavuse igasuguste ilmastikutingimuste korral. Pärnu arhitektuurikonkursile esitati 31 nõuetekohast tööd nii Eestist kui välismaalt.

Pärnus on plaanis reisiterminal rajada Papiniidu piirkonda, millest peaks tulevikus kujunema atraktiivne ajaveetmise piirkond Pärnu jõe ääres.

Võistluse võitjatelt tellitakse Rail Balticu reisiterminalide ja lähiümbruste projekteerimine, samuti on võitjad kaasatud piirkonna detailplaneeringute koostamisele.

Näitus arhitektuurikonkursi võidutöödest on külastajatele avatud Rotermanni Soolalaos 5. aprillini kolmapäevast reedeni kl 11-18 ning laupäeval-pühapäeval kl 10-18.

Täpsemalt saab konkursside kohta infot siit:
http://www.parnu.ee/index.php?id=2840
http://www.tallinn.ee/est/ehitus/#marksona_13040