Läti ühe suurema päevalehe Latvijas Avize teisipäevases numbris on pikem kirjutis Rail Balticu planeerimisest piirinaabrite pool ehk Pärnumaal, artikli autor on ajakirjanik Uldis Graudins (pildil).

Graudins kohtus artiklit ette valmistades Pärnu maavanema Kalev Kaljuste ja abilinnapea Romek Kosenkraniusega ning käis Are vallas Murru külas, kus kohalikud ei taha leppida küla poolitava raudteekoridoriga. Suigus üllatas Riia ajakirjanikku OÜ Karjamõisa lihatööstus, mis väikeettevõttena on oma niši leidnud. Selgitusi jagas ettevõtte tegevjuht, kohalik elanik Enn Kuslap.

Artikli autor huvitus Pärnusse ehitatavast raudteejaamahoonest ja rõhutab, et tulevikus saab Pärnust Riiga sõita tunni ja 20 minutiga, seega üle poole lühema ajaga võrreldes bussiliiklusega. Loos on kajastatud Rail Balticu projektijuhi Miiko Perise selgituski.

Graudinsi sõnade kohaselt on neil alanud Rail Balticu keskkonnamõjude hindamise ja teekoridori valiku avalikud arutelud. Lätlased mõistavad kiirraudtee vajalikkust, kuid keerulisim koht on Riia lähedal tiheasustatud Marupe linna ümbrus.

Sealsete elanike nõudmine on, et raudtee viidaks asulast võimalikult kaugele, kuigi Riia raudtee- ja lennujaama tõttu oleks kõige loogilisem valik just sealtkaudu.

Allikas: Pärnu Postimees, 18.03.2015